Comunicat proiect cultural „MEMORIA INSTRUMENT ESENȚIAL”
„Am învățat totul de la mama mea, care “a fost socăcița satului, că umbla pe la nunți și la botezuri, să facă mâncare. Era o femeie veselă, petrecăcioașă și horitoare, de la care am învățat colinde, cântece bătrânești. De la ea am luat toată meseria”. ” ne-a povestit Marița Grigor din comuna Chiuzbaia, județul Maramureș, în timpul filmărilor din cadrul proiectului de promovare a patrimoniului cultural imaterial MEMORIA INSTRUMENT ESENTIAL. Și Dumitru Pop Tincu ne-a povestit, când l-am vizitat, că „atunci când cioplesc la cruci mă inspir din viața de zi cu zi a oamenilor, din trăirile și experiențele lor, pentru că ele reflectă, practic, întreaga viață a celor plecați la cele sfinte. Crucea care rămâne nu este decât oglinda răposatului. Toată viața lui e pe acea lucrare.”
Echipa de proiect “MEMORIA INSTRUMENT ESENȚIAL” vă invită miercuri, 2 noiembrie, ora 16:00, la Sala de Consiliu a Facultății de Istorie – Universitatea București, și joi, 3 noiembrie, la ora 10, la Căminul Cultural “Ecaterina Oproiu” din comuna Vulcana–Băi, pentru a vă prezenta proiectul cultural MEMORIA INSTRUMENT ESENȚIAL, proiect dedicat meșterilor populari de înaltă valoare de la noi din țară, vajnici păstrători ai autenticității.
Mircea Eliade susținea că „memoria stă la baza culturii unui popor, iar cultura devine un mijloc, singurul mijloc, de supraviețuire”. Așadar, sunteți invitați la o întâlnire despre memorie, cultură, identitate, cu echipa de proiect care a străbătut mai multe zone etnografice importante din țară, pentru a filma meșteșugari și meșteșuguri, unele dintre ele, pe cale de dispariție.
Proiectul “MEMORIA INSTRUMENT ESENȚIAL”, este o inițiativă de digitalizare și de promovare a patrimoniului cultural imaterial, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Echipa din proiect și-a propus ca, prin acest demers cultural, să ofere o culegere de practici și obiceiuri conservate audio-vizual ce va servi ca referință pentru vizitatorii muzeelor etnografice și de artă populară, dar si pentru managerii traseelor turistice culturale, studenti si cercetatori în domeniul turismului cultural si ai altor domenii conexe, știut fiind faptul ca in Programul Itinerarii Culturale ale Consiliului Europei se stipuleaza modul in care se imbina patrimoniul cultural, ilustrand si celebrând schimburile, culturile si traditiile care au modelat Europa de-a lungul mileniilor (Acordul Parțial Lărgit (EPA) al Consiliului Europei privind Itinerariile Culturale ce supraveghează 29 de itinerarii ce traversează Europa, conectând culturi și patrimonii).
În această vară au fost filmate 40 de meșteri și artiști populari din mai multe zone geografice ale României. Proiectul și-a propus să ridice nivelul de conștientizare al publicului român, cu precădere cel tânăr, asupra valorii și însemnătății patrimoniului cultural imaterial, să încurajeze cât mai multe persoane să descopere și să aprecieze patrimoniul cultural imaterial român integrat în marea cultură europeană, pentru a se consolida sentimentul de apartenență la un spațiu european comun, folosind instrumente digitale, preferate de noua generație, care este mai puțin expusă la acest tip de informație. Această inițiativă de digitalizare și promovare a patrimoniului cultural imaterial marca Gândește iute s-a realizat cu sprijinul partenerilor principali – Muzeul Național al Satului “DIMITRIE GUSTI” și Asociația Comunelor din România – ACOR, și alți parteneri.
Proiectul “MEMORIA INSTRUMENT ESENȚIAL” susține promovarea patrimoniului cultural imaterial, poate crea noi instrumente de cercetare și conservare a acestui patrimoniu, dar și o bază de date relevantă pentru viitorii cercetători din domeniile etnografie, folclor, antropologie, sociologie, la care vor avea liber acces toți cei interesați.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
Tel: 0774074801
e-mail: camelia.moise2007@yahoo.com